7 gode råd til dig med eksamensangst

Eksamenstiden er over os. Du er måske på vej til din første eksamen? Det kan også være, at du har prøvet det mange gange før, men syntes det er svært at få den rette struktur og ro op til eksamen. Jeg har samlet 7 gode råd, som giver dig et bedre overblik over de bedste måder at gøre sig bedst muligt klar til eksamen.

Vær bedst muligt forberedt

Sørg for, at du får klædt dig selv bedst muligt på til din eksamen, ved så vidt det er muligt at få læst og sat dig ind i det stof du skal op i. Det kan skabe mere ro og overblik, når du føler dig hjemme i stoffet, og ikke skal gå at frygte, at du trækker et af de spørgsmål, du ikke føler dig så godt forberedt i. Det skaber utryghed og angst, hvis du også har det at spekulere på op til eksamensdagen.

Husk at holde pauser

Når du forbereder dig til eksamen er pauser i løbet af dagen, og en god nattesøvn, mindst ligeså vigtige som eksamenslæsningen. Sørg for at stille et ur, som ringer efter 45 minutters læsning/forberedelse, og sørg for at holde en pause herefter på 10-15 minutter. Brug tiden til at strække ben, en hurtig, rask gåtur i haven eller gården, holde tisse- og spisepause. Men husk også at sætte et ur til 15 minutter efter, så tiden ikke pludselig løber fra dig. Sørg for at holde en lidt længere spisepause midt på dagen, så du ikke glemmer at få brandstof til hjernen. Sørg for at holde fri om aftenen, efter du har spist aftensmad. Lav noget der gør dig glad og i godt humør. Gå ud og mødes med dine venner, vær sammen med familien/kæreste, dyrk motion, gå en tur eller se en god film. Det er vigtigt også at lave andre ting, end kun at læse til eksamen. Både din krop, psyke og ikke mindst din hjerne har brug for en god pause, og et andet input for at præstere endnu bedre.

Visualisering

Et stærkt våben i jagten på den gode eksamensoplevelse er visualisering. Forsøg med sportsfolk der forberedte sig ved hjælp af visualisering, inden deres store sportspræstationer, har nemlig vist at de rent faktisk forbedrede deres tider og præstationer.  Så brug gerne hver dag 15-20 minutter på at visualisere eksamenssituationen. Og meget gerne ned i mindste detalje. Forstil dig hvordan der er på skolen når du ankommer, at du har det godt og er rolig. I ro trækker et spørgsmål, og visualiser meget gerne hvilket spørgsmål det gerne må være. Herefter forestilling om hvordan du i ro og mag forbereder dig til eksamen i forberedelsestiden og har godt styr på det. Sidste men ikke mindst visualisere du dig også selve eksamen. Forstil dig at du har styr på stoffet, og situationen. At det er er rar oplevelse og du levere en god præstation.

Søvn

Sørg også for at komme i seng og få mindst 8 timers søvn, så du er frisk og klar til en ny dag, der venter med læsning og eksamensforberedelse. Hvis du ikke får nok søvn presser det din krop, og en krop med søvnunderskud er mere modtagelig for angst og psykisk ubalance. Har du svært ved at falde i søvn i eksamensperioden, så lyt til en meditation, eller stille og afslappende musik, når du skal sove.

Skær ned på eller undgå koffein, sukker og alkohol

Koffein, alkohol eller for meget sukker er en dårlig cocktail, da det har tendens til at forværre angst og give hjertebanken. Alkohol virker beroligende, men alkohol kan forværre angst. Så særligt i dagene op til eksamen og på selve eksamensdagen, er det en god ide at droppen cola, Red Bull og alkohol. Så snart eksamen er overstået, har du en hel sommerferie til at fejre din eksamen og drikke det som du mangler.

Positiv selvsnak

Du har helt sikkert gjort dit allerbedste for at forberede dig bedste muligt til din eksamen. Men du er ikke særligt god til at have fokus på alt det, du har nået at læse og forberede dig. Du har i stedet allermest fokus på alt det, du ikke har nået. Du er alt for hård ved dig selv, og slår dig selv oveni hovedet, hver gang du laver den mindste fejl. Drop det med det samme! Jeg er sikker på at du med sikkerhed snakker væsentligt pænere til dine venner og familie, end du snakker til dig selv. Ros dig selv for alt den viden, du allerede har opnået i en hektisk læseperiode, som er meget udfordrende for de fleste. At have et positivt fokus på dine egne færdigheder og arbejdsindsats, er væsenligt bedre, end at have overdrevent fokus på de små fejl, du helt sikkert ikke laver så mange af.

Dagen før eksamen

Dagen før du skal op til eksamen, er det vigtigt ikke at lave for mange aftaler, ej heller sidde og læse hele dagen. Lad være med at læse mere, end til midt på dagen. Sørg for, at du har styr på alle dine noter, bøger, og andet du skal have med til eksamen. Pak tasken og stil den klar, så du ikke skal stresse rundt på selve dagen og lede efter disse ting på selve dagen. Forkæl dig selv med god mad, meditation, en lang gåtur, god musik, snak med familie og venner. Sørg for at komme tidligt i seng, og få en god nats søvn.

Når du står op på din eksamensdag har du gjort alt for at forberede dig bedst muligt, og du kan ikke gøre mere. Selvom appetitten svigter er det en god ide at få lidt at spise. En smoothie har masser af gode ting, du kan bruge på din eksamensdag, og den er nem at få ned. Tag afsted i god tid, så du er sikker på at nå eksamen i god tid. Stå klar når det er dit navn, der kaldes ind til eksamen.

Jeg ønsker dig de allerbedste eksamensdage. Hvis du følger bare et par af disse gode ovenstående råd, er du godt på vej mod en vellykket eksamen. Knæk og bræk med din forstående eksamen

Jeanette Witt har ved hjælp af sine forskellige behandlinger hjulpet rigtigt mange godt igennem deres eksamener og eksamensangst. Vil du gerne hører mere om hvordan Jeanette kan hjælpe lige netop dig kan hun kontaktes på kontakt@jeanettewitt.dk eller telefon +45 60 69 16 26.

Click here to add your own text