Rigtigt tit oplever jeg mennesker snakke enormt dårligt om sig selv. Ofte helt uden de faktisk selv er klar over det. Det er da heller ikke altid, at jeg helt opdager det lige med det samme, fordi det bare kommer i helt små doser. Men lige pludselig, når jeg har fået færden af det, bliver det meget tydeligt. Det kan lyde, som:

 • Åh nej, der dummede jeg mig igen
 • Det er også typisk mig at rode mig ud i det der
 • Gad vide hvad andre tænker om det jeg gjorde?
 • Det gjorde du bare ikke!
 • Jeg er sikker på de syntes jeg er helt åndsvag
 • Hvis jeg bare var (på en anden måde end den du er) ville du have et lykkeligt og let liv

Det kan lyde som småting, men hvis du siger flere negative sætninger, og bekræftelser om dig selv mange gange om dagen, så er du godt i gang med at nedbryde dig selv og din krops velvære og sundhed. Det er en virkelig dårlig vane at tillægge sig, fordi det ødelægger også dit selvværd og din selvtillid. Det skaber usikkerhed og et trist sind. Og hvad kan man så gøre ved det tænker du nok – eller kan man overhovedet gør noget?

Ja, du kan i den grad gøre noget ved det. Og for din egen og dit helbreds skyld vil jeg anbefale, at du begynder at gøre noget ved det allerede i dag.

Her er hvad du kan starte med:

 • Blive opmærksom på dine negative tankevaner om dig selv. Begynd at observere, hvad du tænker, når du tænker noget om dig selv. Hvad siger du egentlig til dig selv?
 • Når du er blevet opmærksom på de negative tanker og ord til dig selv, så prøv at bliv opmærksom på, hvad der har startede det?
  • Er det en måde du har tillagt dig at tænke om dig selv hele tiden eller det meste af tiden i løbet af en dag?
  • Er det kun når det er i relation til andre (føler dig forkert i forhold til andre, føler du har sagt noget forkert)?
  • Er det ved bestemte hændelser eller andet?

Bare være opmærksom i dit stille sind, og øv dig på at blive opmærksom på dig selv. Opgaven kan lyde større lige nu du læser det, men det er ikke lige så besværligt som det måske lyder.

Hvis du kæmper med et dårlig selvværd, angst, stress, mistrivsel er jeg sikker på, at en del af årsagen kan ligge i negativ selvsnak og tanker om dig selv. Jeg ved med sikkerhed, at du ikke fortjener alt den kritik du øser ud over dig selv. Og du ville sikkert ikke engang bruge alle de negative ord på en uven. Så giv dig selv en chance, jeg ved du fortjener den. Start i dag med at skifte en enkelt sætning eller sågar 2 ud med noget mere positivt om dig selv. Jeg ved der må være en del at sige. Og hvis det er for svært, så sig noget du er taknemmelig for.

 • Selvom jeg lavede denne fejl, elsker og accepterer jeg mig selv lige præcis som den jeg er.
 • Selvom jeg bliver ved med at dumme mig, er jeg taknemlig for at min mand/mor/veninde stadig holder af mig lige præcis som den jeg er.
 • Selvom jeg bliver ved med at tale grimt til mig selv, er jeg taknemmelig for stadig at være sund og rask/i liv.

Så prøv at skabe lidt kærlighed og omsorg til dig selv på denne fine majdag. Jeg ved, at din krop trænger til et positivt hvil.

De kærligste hilsner fra
Jeanette